500 gr spliterwten
5 blaadjes laurier
5 kruidnagels
5 jeneverbessen
4 cm kombu
3 stukjes foelie
¼ steranijs
2 uien
1 prei
1 winterpeen
½ knolselderij
½ bleekselderij
olie om te bakken
peper, zout
200 gr rooktofu (liefst van het merk taifun)
50 g hazelnoten
3 eetl havervlokken grof
(miso, melasse, tamari)

  • Was de spliterwten en voeg 2 ltr water toe.
  • Laat dit 30 min weken.
  • Zet ze dan op het vuur met laurier, kruidnagels, jeneverbessen, kombu, foelie en steranijs.
  • Kook dit op een laag vuur gaar in ongeveer 1 uur.
  • Verwijder de grote specerijen zoals laurier en steranijs
  • Verwijder de kombu en bewaar deze tot de volgende soep of bouillon die je gaat maken.
  • Schrob intussen alle groenten goed schoon, schil de ui en de knolselderij.
  • Snijd de ui in reepjes, de prei in halve ringetjes, de peen in halve schijfjes, knolselderij in blokjes en de bleekselderij in schijfjes.
  • Verhit een soeppan van 3 ltr, voeg de olie toe, fruit hierin de ui met een flinke snuf zout goudbruin.
  • Voeg de peen toe en bak mee.
  • Voeg de knolselderij toe en bak mee.
  • Voeg eventueel wat water toe.
  • Voeg de bleekselderij toe en zoveel water dat de groenten nét niet onder staan, breng alles aan de kook en laat 10 min met de deksel op de pan koken.
  • Snijd intussen de rooktofu in blokjes, niet te groot, het moet er een beetje aantrekkelijk uit zien op je lepel.
  • Rooster de hazelnoten en de havervlokken op een laag vuur tot ze heel lichtbruin zijn. Hak dit grof.
  • Voeg de gekookte groenten bij de gare erwten (met het vocht erbij) met de prei.
  • Breng weer even aan de kook.
  • Bepaal of de dikte goed is en breng op smaak met peper, zout, miso, melasse of tamari.
  • Voeg de tofu toe en warm even goed door.
  • Opdienen met de hazelnoten en havervlokken.
  • Proef de zachte knolselderij en peen, de beetgare prei en de knapperige noten.
  • Laat een nacht staan want dan is het nog lekkerder.

    Zin in kookles gekregen?
gka_pan.png