Oliebollen

250 g gebuild tarwemeel
1 ½ theel zout
1 ei
12 gr verse gist
2 dl melk
100 g rozijnen
frituurolie

Meng meel en zout.
Maak een kuiltje in het meel en breek het ei erin.
Verwarm de melk tot lauw.
Meng de gist met de lauwe melk en schenk dit in het kuiltje.
Roer vanuit het midden enige minuten tot een glad beslag.
Het beslag moet in stukken van de lepel vallen.
Voeg de gewassen en goed uitgelekte krenten en rozijnen toe.
Het beslag toedekken en op een warme plaats 1 uur laten rijzen.
Verhit de frituurolie en vorm met twee vetgemaakte lepels oliebollen, laat deze direct in de olie glijden.
De oliebollen na drie min. keren, (gaat meestal vanzelf) en dan nog 2 min goudbruin en gaar bakken in frituurolie bij 170°c.

Variaties:

wil je geen tarwe: gebruik dan speltmeel en/of speltbloem
wil je geen gluten: gebruik dan een combinatie van rijstmeel, havermeel* en boekweitmeel. Vervang dan de gist door 2 eetl bakpoeder, laten rijzen is dan niet van toepassing.
wil je geen koemelk: gebruik dan geitenmelk, havermelk, sojamelk of rijstmelk
wil je geen ei: maal dat 1 volle eetl lijnzaad tot poeder met de koffiemolen en voeg het toe aan het beslag
wil je wat luxer: gebruik in plaats van rozijnen wat dadelstukjes, abrikozenstukjes, geconfijte gemberstukjes of geconfijte sinaasappelstukjes
verwerk een snufje vanillepoeder, kaneelpoeder, een mespuntje piment of wat kardemompoeder in het beslag

 * havermeel is van nature glutenvrij maar meestal gecontamineerd met tarwe en dus gluten, als je geen voedselovergevoeligheid hebt voor gluten kun je gewoon havermeel van de natuurvoedingswinkel gebruiken, heb je wel een voedselovergevoeligheid, neem dan de gegarandeerde glutenvrije variant.

Glutenvrij en vegan:

100 g boekweitmeel
50 g havermeel
100 g rijstmeel
1 volle eetl gemalen lijnzaad
2 dl plantaardige melk
1 ½ theel zout
100 g rozijnen
frituurolie

Meng melen, gemalen lijnzaad, plantaardige melk en zout.
Roer enige minuten tot een glad beslag.
Het beslag moet in stukken van de lepel vallen.
Voeg de gewassen en goed uitgelekte krenten en rozijnen toe.
Het beslag toedekken en 20 min laten weken.
Verhit de frituurolie
Voeg bakpoeder toe aan het beslag, roer goed door en vorm met twee vetgemaakte lepels oliebollen, laat deze direct in de olie glijden.
De oliebollen na drie min. keren, (gaat meestal vanzelf) en dan nog 2 min goudbruin en gaar bakken in frituurolie bij 170°c.

gka_carrot.png