65 g roomboter
80 g gebuild tarwemeel
7 dl vocht
- smelt op een half hoog vuur de boter tot het meeste water verdampt is maar de boter nog wel licht van kleur is
- zet het vuur laag, voeg het gebuild meel toe en meng met de boter
- dit geeft een pindakaas-achtige structuur (niet kleur)
- verdeel dat over de bodem en laat op een laag vuur in enkele minuten garen
- dit geeft een zanderige structuur
- voeg 2 ½ dl vocht toe en roer rustig egaal op een half hoog vuur met een houten lepel
- laat deze massa even goed door warmen (de massa is dan nog behoorlijk dik dus pas op voor aanbranden)
- voeg weer 2 ½ dl vocht toe en roer nogmaals egaal op een half hoog vuur
- laat deze massa weer aan de kook komen (er verschijnen bubbels)
- voeg nu 2 dl vocht toe en roer egaal op half hoog vuur
- de roux heeft nu een mooie saus dikte
- laat dit op een laag vuur 5 min. zachtjes koken
- dit geeft 8 dl saus
- is het teveel voor de saus die je wilt
- halveer de hoeveelheid ingrediënten
- of maak wel deze hoeveelheid en maak er de volgende dag een soep van (verdunnen van de roux)
- of houd de helft als voorraad
zo heeft de saus nog geen smaak maar diverse toepassingen zijn mogelijk