Fermenteren: conserveren, smaak ontwikkelen, gezondheid stimuleren en het heft in eigen handen nemen.
Het fermentatieseizoen is nog in volle gang.
Wees welkom en word even enthousiast als onze fermenPeer!


peter fermenteren 1 kleinGroentenfermentatie

'Met een doffe dreun sluit het zware stenen deksel zich. Je hoort water lopen. Het is pikdonker. Een zware stok heeft op je ingebeukt en je cellen gekneusd.
Zware stenen duwen je onder water. Zout prikt in je geschaafde huid. Er is geen zuurstof meer.'

Nee, je leest geen goedkoop horrorboekje! Het gaat hier over verse kool die in een vat zijn wonderbaarlijke transformatie tot zuurkool gaat maken.
Fermenteren: het spannende, maar ook het eenvoudige en volstrekt natuurlijke proces waarin koolhydraten door bacteriën worden omgezet in melkzuur. Een onzichtbare en verbazingwekkende transformatie. Zodra het deksel gesloten is, geef jij je als bereider over in vertrouwen en geduld. Wat je wel hebt gedaan is de gunstige omstandigheden creëren om het wilde proces te starten. Het bijzondere is dat in deze duisternis levend, zichzelf conserverend voedsel ontstaat. Zonder gebruik te maken van koelkast, stroom & stekkers.

peter fermenteren 2 kleinBehalve de bijzondere smaken en het plezier van deze ambachtelijke bereiding heeft het nuttigen van gefermenteerde producten een hoge gezondheidswaarde. Doordat de darmflora op een positieve en evenwichtige wijze ondersteund en gestimuleerd wordt, heeft dit een versterkende invloed op het immuunsysteem. Klachten die hun oorzaak vinden in de darmflora kunnen hierdoor verminderen.
Fermenteren staat momenteel volop in de belangstelling.

Tijdens deze workshop over fermenteren, ga je onder leiding van onze docent fermenPeer van Berckel je eigen levende en vitale groentengerechten maken.

Wat staat er o.a. op het programma?

  • Theoretische kennis en achtergronden over fermentatie, gezondheidseigenschappen, producten en technieken.
  • Voorbeelden van producten.
  • Demonstraties en proeverij.

Je gaat zelf maken:

  • Zuurkool
  • Ingelegde groenten
  • Kimchi: het traditionele gerecht uit Korea (chi=levenskracht!)

Deze workshop is inclusief een uitgebreide hand-out met informatie en recepten.

Op verzoek van vorige cursisten is deze workshop verlengd van een middagworkshop naar een dagworkshop.  Op deze manier hebben we ruim de tijd om informatie en ervaringen over dit onderwerp met elkaar uit te wisselen.  We lunchen gezamenlijk met door de deelnemers meegebrachte gerechten.

Na aanmelding ontvang je duidelijke informatie over de benodigdheden die je voor de workshop nodig hebt. peter fermenteren 3 klein

prijs: € 95,- .
tijd: 10.00-16.00 uur
locatie: Kookstudio Picander in Amersfoort.
aanmelden: Fermenpeer

De workshop gaat door bij 8 deelnemers.
Kijk in de agenda voor de data.

gka_carrot.png