Workshop Bio-Tsukémono;
snelle, probiotische fermentaties uit de pickelpers.

Fermenteren staat de laatste jaren -terecht- enorm in de belangstelling. De stroom van informatie over (oude en bijna vergeten) kennis houdt gelukkig maar niet op. Iedere cultuur ter wereld hanteert fermentatietechnieken.tsukemonopickleskl

De Groene Kookacademie -kookschool voor natuurvoeding- omhelst deze techniek vooral vanwege de gunstige effecten op de gezondheid en de verrassende smaaktransformaties die in dit proces ontstaan. We zijn de enige 100%  EKO gecertificeerde kookschool in Nederland.

In deze workshop leren we de werkwijze die in de Nederlandse natuurvoeding geïntroduceerd is door de makrobiotiek. Deze stroming heeft ons kennis laten maken met bijzondere bereidingstechnieken en ingrediënten uit de traditionele Japanse keuken. De Japanners zijn absolute kunstenaars in het creëren van fermentatie-technieken met groot raffinement. Van eenvoudige tot zeer gecompliceerde processen.

Tijdens deze workshop belichten we een eenvoudige, maar doeltreffende bereiding. We hebben het over korte, snelle groentefermentaties: de pickle. Van de vele authentieke smaken van Japan is tsukémono ofwel gepicklede groenten altijd onontbeerlijk geweest bij de dagelijkse maaltijden. De Japanners eten dit gerecht al eeuwen.
Deze worden met behulp van de picklepers gemaakt. Volgens fermenPeer is dit het allerleukste Japanse speelgoed wat er bestaat. De pers zet gezouten groenten onder druk om sneller en beter verandering te krijgen. Het zout onttrekt vocht en volume aan het product. Het pickleproces duurt een half uur tot een paar uren. In de recepten maken we gebruik van groenten zoals kool, gember en daikon en de smaakmakers shoyu sojasaus, ume boshi, rijstazijn, kombu en wasabi.

commonshiozukepicklesklHet nuttigen van gefermenteerde producten heeft tevens een hoge gezondheids-waarde. Doordat de darmflora op een positieve en evenwichtige wijze ondersteund en gestimuleerd wordt, heeft dit een algemeen versterkende invloed op je gezondheid. Pickles wekken de eetlust op, ondersteunen de spijsvertering en versterken het darmstelsel.

Programma:
- Vooral veel levende en vitale pickles maken!
- Theoretische kennis en achtergronden over fermentatie, cultuur, gezondheidsaspecten, producten en techniek.
- Een gezamelijke lichte maatijd met pickles.
- Een korte meditatie zodat je helemaal Zen naar huis gaat.

Deze workshop is inclusief biologische ingredienten, je eigen picklepers, een tsukémono bio maaltijd en een uitgebreide hand-out met informatie en veel recepten.

Data: Zie agenda.
Prijs: € 79,- inclusief je eigen picklepers!
Lokatie: Kookstudio Picander in Amersfoort.
Aanmelding: Fermenpeer

Peter van Berckel, docent en kok natuurvoeding
Samen met Marion Pluimes is Peter van Berckel docent bij kookschool voor natuurvoeding ‘de Groene Kookacademie’. Hij heeft met zijn werk als productvoorlichter bij een PetervanBerckelBiobeursboekje2017klbiologische groothandel jarenlang ervaring en kennis opgedaan over natuurvoeding. Daarnaast heeft hij de opleiding tot Natuurvoedingskundige aan de Kraaybeekerhof gevolgd. Op deze opleiding verzorgt hij inmiddels al vele jaren het vak Productkunde en de kooklessen. Peter verzorgt als Picander -de Scharrelkok- kookdemonstraties en -workshops met natuurvoeding.
Als fermenPeer is hij expert over fermentatie technieken.

Fermenteren: conserveren, smaak ontwikkelen,
gezondheid stimuleren, duurzaamheid en autonomie.

Meld je aan en word even enthousiast als fermenPeer!

gka_pan.png