basis voor 1 vulling:
30 gr roomboter
40 gr gebuild tarwemeel of speltbloem
3 dl groentenbouillon
3 gr agar agarvlokken

vulling 1:
50 gr ui
50 gr wortel
50 gr bleekselderij
2 teentjes knoflook
2 eetl roomboter
50 gr gare linzen (bruine of groene)
peper en zout
nootmuskaat
gebuild tarwemeel of speltbloem
ei
paneermeel

vulling 2:
100 gr kaas (alle soorten zijn bruikbaar)
100 gr prei
1 theel oregano
peper en zout
4 eet sesamzaad
4 eetl havervlokken
gebuild tarwemeel of speltbloem
ei

vulling 3:
100 gr doperwten (diepvries)
100 gr pompoen
2 eetl roomboter
1 eetl bieslook
½ theel kaneel
peper en zout
hazelnoten
ei

Wil je drie soorten bitterballen, maak dan ook drie keer de basis.
Bij elke vulling zit een ander paneerlaagje, dit kan ook gewisseld worden.

Je kunt van allerlei andere basismengsels en vullingen natuurlijk ook bitterballen maken. Denk dan aan linzenpuree, stamppotten en groentenmengsels. Hier wilde ik graag dat de basis is zoals een traditionele bitterbal, een roux dus, maar dan met een vulling zonder vlees omdat ik daar niet zo van hou.

Werkwijze:

  • Week de agar agar in 50 ml van de bouillon
  • Smelt de boter tot het meeste vocht eruit is.
  • Dat is te zien daardat de boter bijna niet meer bruist zonder dat het aanbrand.
  • Voeg het meel toe en roer tot een slappe samenhangende massa.
  • Laat dit 1 minuut op een laag vuur garen en licht bruin worden.
  • Voeg 1 dl koud vocht toe en breng aan de kook onder rustig voortdurend roeren.
  • Zet het vuur weer laag en voeg beetje bij beetje de rest van het vocht toe.
  • Breng steeds de massa aan de kook voordat het volgende deel van het vocht erbij gaat.
  • Laat op een laag vuur de saus 15 min. zachtjes gaar worden, zonder deksel op de pan.
  • Maak intussen de vulling.

Vulling 1:

  • maak de ui, wortel, bleekselderij en knoflook schoon.
  • snijd de ui, wortel en bleekselderij in zeer kleine blokjes, pers de knoflook uit
  • bak alles in de roomboter gaar en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
  • meng dit samen met de linzen door de saus en giet in een schaal
  • laat 1-2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast, langer mag ook
  • vorm er ballen van met een bolletjestang of lepels
  • ga beppen: bloem-ei-paneermeel
  • in dit geval haal de ballen door speltbloem, daarna door losgeklopt ei en daarna door paneermeel
  • eventueel ei en paneermeel herhalen voor de dikkere korst
  • los van elkaar op een schaal leggen en koel bewaren tot gebruik
  • frituren in kokosvet of high olïec zonnebloemolie

vulling 2:

  • rasp de kaas fijn
  • was de prei en snijd in zeer dunne halve ringen
  • voeg de prei aan de nog warme saus toe en warm kort mee zodat de prei net niet meer rauw is
  • voeg de kaas toe
  • breng op smaak met peper, zout en oregano
  • giet in een schaal
  • laat 1-2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast, langer mag ook
  • vorm er ballen van met een bolletjestang of lepels
  • maak het paneermeel door het sesamzaad en de havervlokken op een laag vuur in een droge pan te roosteren totdat het gaat geuren
  • laat dit lauw worden en maal fijn in een keukenmachine
  • ga beppen: bloem-ei-sesam/haverpaneermeel
  • in dit geval haal de ballen door speltbloem, daarna door losgeklopt ei en daarna door sesam/haverpaneermeel
  • eventueel ei en paneermeel herhalen voor de dikkere korst
  • los van elkaar op een schaal leggen en koel bewaren tot gebruik
  • frituren in kokosvet of high olïec zonnebloemolie

vulling 3:

  • kook de doperwten in 3 min gaar en giet af
  • maak de pompoen schoon, snijd er zeer kleine blokjes van en bak gaar in de roomboter
  • breng op smaak met peper, zout, bieslook en kaneel
  • meng dit door de saus en giet in een schaal
  • laat 1-2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast, langer mag ook
  • rooster de hazelnoten in een droge pan tot lichtbruin hak ze fijn in de keukenmachine
  • vorm er ballen van met een bolletjestang of lepels
  • ga beppen: bloem-ei-hazelnootpaneermeel
  • eventueel ei en paneermeel herhalen voor de dikkere korst
  • los van elkaar op een schaal leggen en koel bewaren tot gebruik
  • frituren in kokosvet of high olïec zonnebloemolie
gka_pan.png