250 gr aardappelen
500 gr winterwortel*
1 kleine knolvenkel*
200 gr knolselderij*
3 eetl gierst
4 cm kombu
2 blaadjes laurier
1 theel zeezout
2 stukjes foelie
½ theel karwijzaad
½ theel komijnzaad
4 eetl roomboter

* = heb je geen venkel maar wel genoeg knolselderij (of andersom), dat kan ook, zorg dat de totale hoeveelheid groenten rond de 800 gr is.

  • Schil de aardppelen en halveer ze.
  • Schrob de wortel schoon (deze wordt mèt schil gegeten) en snijd in grove stukken.
  • Was de venkel, snijd de taaie stukken van de stelen eraf, snijd de rest in kleine stukken.
  • Schil de knolselderij en snijd in grove stukken.
  • Doe alles in een pan en voeg zoveel water toe dat de groenten net onder water staan.
  • Voeg gierst, kombu, laurier en zout toe.
  • Doe foelie, karwij en komijnzaad in een thee-ei en doe in de pan, zorg dat het in het water ligt.
  • Kook gaar in 20 min.
  • Maak intussen de topping (kies er één of een paar zodat men kan kiezen aan tafel)
  • Giet de stamppot af en vang het kookvocht op.
  • Verwijder de kombu en laurier.
  • Stamp de groenten grof en voeg boter en kookvocht toe om een smeuïg geheel te verkrijgen.
  • Gebruik een stamper en geen mixer, het moet wat grof en herkenbaar blijven.
  • Breng zonodig op smaak met peper en zout.

Schepje extra 1:
3 uien
2-4 eetl roomboter
250 gr kastanjechampignons
1 eetl balsamicoazijn
peper en zout
50 gr hazelnoten

  • Schil de ui en snijd er dunne halve ringen van.
  • Smelt de roomboter in een pan en bak op een half hoog vuur de uien bruine en bijna zacht.
  • Voeg eventueel een scheutje water toe.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in vieren.
  • Voeg toe aan de uien en bak mee tot ze gaar zijn.
  • Dit vraagt wel wat tijd.
  • Breng opsmaak met azijn, peper en zout.
  • Rooster de hazelnoten en hak fijn en voeg toe.
  • Drapeer over je stamppot op je bord.

Schepje extra 2:
3 teentjes knoflook
1 citroen
2-3 eetl olijfolie
100 gr gare witte bonen
2 eetl paprikapoeder
zout

  • Maak de knoflook schoon en hak grof.
  • Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit.
  • Verhit de olie in een pan en smoor de knoflook op een laag vuur lichtbruin.
  • Voeg de witte bonen, en paprikapoeder toe.
  • Bak tot bruin, warm en goed gemengd.
  • Voeg naar smaak citroenrasp, sap en zout toe.
  • Dek je stamppot op je bord ermee af.

Schepje extra 3:
een flinke hand veldsla of waterkers
een plukje rode kiemen
100 gr oude remekerkaas
1 eetl sinaasappelrasp

  • Was de sla.
  • Hak de kiemen gorf.
  • Rasp de kaas fijn
  • Meng alles luchtig door elkaar.
  • Rangschik zorgvuldig op je stamppot op je bord.
  • Topping 4:
  • 80 gr zuurkool (of andere gefermenteerde groenten)
  • 4 augurken
  • 200 gr gerookte tofu
  • 1 eetl gerstmiso
  • Hak de zuurkool grof.
  • Snijd de augurken in kleine blokjes.
  • Rasp de tofu grof. (eventueel knapperig bakken in wat roomboter kan ook)
  • Roer de miso los met wat water en meng alles.
  • Leg op je stamppot in de pan.
gka_carrot.png