2 zoete aardappelen (bataat)
1 kleine prei
3 eetl sesamolie
zout
3 stukjes foelie
3 laurierblad
2 cm kombu
2 cm gember
100 gr cashewnoten (andere noten kan ook)
2 eetl sesamolie
1 eetl mosterd
zout
2 eetl donkere miso
1 zakje waterkers (ander groen blad kan ook, veldsla, postelein, rucola, andijvie)

  • Schil de bataat en snijd deze klein.
  • Snijd de prei in de lengte doormidden, was het zand er goed uit en snijd er dunne halve ringetjes van.
  • Verhit een soeppan, voeg de sesamolie toe en bak de bataat met wat zout.
  • Voeg de prei toe.
  • Voeg zoveel water toe totdat alles net onder staat.
  • Voeg foelie, laurierblad, kombu en gember toe.
  • Kook dit gaar.
  • Verwarm de oven voor op 225ºC.
  • Vermeng de cashewnoten met de sesamolie en mosterd, zorg dat alles goed bedekt is.
  • Bak de noten knapperig en bruin in 20-25 min.
  • Laat afkoelen en zet weg tot gebruik.
  • Verwijder de specerijen en kombu uit de soep..
  • Pureer de soep, voeg zoveel water toe tot het een mooie soep-dikte heeft.
  • (niet zo dik als saus, niet te waterig)
  • Breng de soep op zonodig verder op smaak met zout of miso.
  • Was de waterkers en verwijder de dikkere stelen.
  • Doe de soep in een schone schenkkan of theepot.
  • Leg een plukje waterkers in een diep bord.
  • Drapeer hier wat van de noten overheen.
  • Zet de borden op tafel en schenk aan tafel de soep in het bord.
gka_pan.png