500 gr spliterwten
5 blaadjes laurier
5 kruidnagels
5 jeneverbessen
4 cm kombu
3 stukjes foelie
¼ steranijs
2 uien
1 prei
1 winterpeen
½ knolselderij
½ bleekselderij
50 g roomboter
zout
peper
250 gr rooktofu
50 g hazelnoten
3 eetl havervlokken grof
(miso, melasse, tamari)

  • Was de spliterwten en voeg 2 ltr water toe.
  • Laat dit 30 min weken.
  • Zet ze dan op het vuur met laurier, kruidnagels, jeneverbessen, kombu, foelie en steranijs.
  • Kook dit op een laag vuur gaar in ongeveer 1 uur.
  • Verwijder de kruiden en kombu (bewaar deze tot de volgende soep of bouillon die je gaat maken).
  • Maak intussen alle groenten schoon.
  • Snijd de ui in reepjes, de prei in halve ringetjes, de peen in halve schijfjes, knolselderij in blokje en de bleekselderij in schijfjes.
  • Verhit de helft van de roomboter in een soeppan van 3 ltr, fruit hierin de ui met een flinke snuf zout goudbruin.
  • Voeg de peen toe en bak mee.
  • Voeg de knolselderij toe en bak mee.
  • Voeg eventueel wat water toe.
  • Voeg de bleekselderij toe en zoveel water dat de groenten nét niet onder staan, breng alles aan de kook en laat 10 min met de deksel op de pan koken.
  • Snijd intussen de rooktofu in blokjes, niet te groot, het moet er een beetje aantrekkelijk uit zien op je lepel.
  • Bak de tofu op een hoog vuur in de rest van de roomboter tot knapperig en zet weg. Rooster de hazelnoten en de havervlokken op een laag vuur tot ze heel lichtbruin zijn. Hak dit grof.
  • Voeg de gekookte groenten bij de gare erwten (met het vocht erbij) met de prei.
  • Breng weer even aan de kook.
  • Bepaal of de dikte goed is en breng op smaak met peper, zout, miso, melasse of tamari.
  • Voeg de tofu toe en warm even goed door.
  • Opdienen met de hazelnoten en havervlokken.
  • Proef de zachte knolselderij en peen, de beetgare prei en de knapperige noten.
  • Laat een nacht staan want dan is het nog lekkerder.

    Zin in kookles gekregen?
     
gka_carrot.png