gebruik in totaal ± 2 kg groenten:

  • neem in ieder geval 600 gr ui, 300 gr wortel en 100 gr prei
  • voeg daar ruim 1 kg van de volgende groenten aan toe (wat je in huis hebt)
  • knolselderij
  • knolvenkel
  • bleekselderij
  • koolraap
  • plus 1 bol knoflook
  • 1 bos verse tijm (of 1-2 eetlepels gedroogde tijm)
  • 1 bos verse peterselie (of 1-2 eetlepels gedroogde peterselie)
  • 1 bos verse lavas (of 1-2 eetlepels gedroogde lavas)
  • 50 gr gedroogde paddestoelen
  • ½ ltr witte wijn
  • 30 gr zeewierpoeder/vlokken zoals nori-wakame-hiziki-kombu
  • 1 eetl gemalen peper
  • 1 eetl pimentpoeder
  • 1 eetl gemalen venkelzaad
  • 3 eetl gemalen korianderzaad
  • 2 eetl gemalen fenegriekzaad
  • 100-120 gr zeezout

verwarm de oven voor op 75°C
schil de ui en snijd grof
was de wortel, prei, knolselderij, venkel, bleekselderij, koolraap en snijd grof
maak de knoflook schoon
hak de kruiden grof
kook de paddestoelen in de witte wijn
pureer de groenten, kruiden, paddestoelen en zeewier
voeg de specerijen en zout toe
bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de massa er 1 cm dik over uit
droog de massa in ongeveer 4 uur tot een stevige pasta, schep af en toe om
bewaar in een glazen pot in de koelkast, max 1 jaar
1-2 eetl van deze bouillonpasta is voldoende voor 1 ltr bouillon

- je kunt het ook 48 uur laten drogen, af en toe omscheppen en daarna nogmaals malen, dan heb je bouillonpoeder

- als je een droogoven hebt, kun je het natuurlijk ook laten drogen, dit gaat wat sneller dan in de oven.

gka_carrot.png