1 scoby
5 ltr water
400 gr kristalsuiker
3 zakjes groene thee
4 zakjes zwarte thee

water koken en laten afkoelen tot 80ºC
theezakjes en suiker toevoegen
thee maximaal 15 min laten trekken
theezakjes eruit halen
tot kamertemperatuur laten afkoelen
in pot gieten en scoby erbij doen
afdekken met doek en elastiek
bij 24ºC 7 dagen laten staan
scoby en beetje thee uit pot halen en in aparte pot bewaren (scoby hotel)
eventueel vers gembersap, vruchtensap, diksap of honing naar smaak toevoegen
kombucha in goed afsluitbare flessen nog 3-7 dagen laten fermenteren
koel bewaren
let op, fles kan spuiten

de scoby zal door het fermenteren een extra laag aanmaken, (moeder en kind)
meestal verschilt die laag iets van kleur
dan kun je het splitsen en een deel van de scoby doorgeven aan een volgende fermenteerder :-)
scoby nooit met zeep aanraken dus je handen en pot goed reinigen en naspoelen met water

 

gka_pan.png