Ontstaan als benaming van het Italiaanse gerecht waarbij rauwe runderfilet in dunne plakjes wordt gesneden. Inmiddels is het een algemene term die gebruikt wordt voor alles wat 'een dun plakje' is. De C wordt uitgesproken als een K maar niet iedereen doet dat waardoor met enige regelmaat gazpacho (koude soep) voor carpaccio wordt aangezien, of andersom. 
In de vega(n) keuken is dit een heerlijk gerecht om mee te variƫren en het seizoen te eren.
Als je maar dun snijdt! Dat kan je eigen vlijmscherpe koksmes zijn, je mandoline of (mijn favoriet), de benriner. (denk aan je vingers!)
Bij groenten zijn er meerdere mogelijkheden om te serveren; rauwe groenten, beetgaar gestoomde of gepofte groenten of gefermenteerde groenten.
Dit laatste kan eenvoudig door de rauwe plakjes 12-24 uur koel weg te zetten met ruim citroensap of je beste azijn plus een flinke snuf zout. Door de portiegrootte en entourage die je erbij geeft kun je bewegen van voorgerecht naar lunch grecht naar hoofdgerecht. Net waar je zin in hebt!

Hier een paar smakelijke combinaties:

koolrabi
geroosterde zonnepitten
dragonveganaise
citroenrasp

rode biet
appel
balsamico azijn
olijfolie, peper zout
walnoten

watermeloen
gember-tamaridressing
bosui
sesamzaad

courgette
rucola
oude kaas
pompoenpitten
vers salieblad

pompoen/wortel/bataat
zwarte olijf
gerookte tofu
vinaigrette met tijm

komkommer
platte peterselie
knoflook-citroensaus
gebakken witte bonen

knolselderij/koolraap
gebakken kappertjes
venkel/korianderzaaddressing
veel citrussap

En dan hebben we het nog niet eens over plakjes tomaat, radijs, asperges, aardbei, rode ui, paddestoelen, venkel, grapefruit of met als topping geroosterde paprika, avocado, geitenkaas, vegan ricotta, roggebroodkorrels of zeewier.
Kortom een gezond en leuk gerechtje, het hele jaar te maken en wat garant staat voor oh's en ah's!

 

gka_carrot.png