gebaseerd op een recept uit het boek Goed Zoet van Nanne Hogeland

bodem
75 g kokosolie 50 boekweitmeel
40 g lijnzaad 50 g oerzoet
60 g zonnebloempitten

verwarm de oven voor op 180 °c
bekleed de bodem van de springvorm van 22 cm doorsnede met bakpapier
is de kokosolie smeerbaar dan kun je deze stap overslaan; smelt kokosolie op laag vuur
maal lijnzaad en 50% van de zonnebloempitten tot meel
meng alle droge ingrediënten door elkaar
voeg de kokosolie toe en meng tot deeg
vul een bakvorm met het deeg, verdeel gelijkmatig en druk plat met een lepel
bak 15 minuten (plaats een lege plaat onder de ovenroosters ivm het lekken van de kokosolie)
laat afkoelen

vulling
120 g santen 225 g rijststroop
1 citroenen (55 ml sap) 50 ml water
400 g bloemkool 2 g agar agar (korrels, biovegan)

snij de santen in stukken en smelt au bain-marie
rasp de citroenen en pers uit
kook de bloemkool gaar en giet af
pureer santen, citroenrasp, 55 ml citroensap bloemkool en rijststroop tot gladde moes
breng het water met agar agar al roerend aan de kook
laat enkele minuten al roerend koken, voeg toe aan de warme bloemkoolmoes en pureer

schenk de moes per taartbodem en strijk glad
laat opstijven in de koeling

topping
1 ½ citroenen 110 g rijststroop
35 ml water 4 g agar agarkorrels

rasp en pers de citroenen, zorg voor 75 ml citroensap
breng citroensap samen met alle ingrediënten al roerend aan de kook totdat de korrels zijn opgelost
laat al roerend enkele minuten doorkoken
laat enigszins afkoelen
schenk siroop per taart over de achterkant van een lepel voorzichtig en gelijkmatig op een taart
laat de taart in de koeling minimaal 2 uur opstijven alvorens te lossen

 

gka_carrot.png