65 g roomboter
80 g gebuild tarwemeel
7 dl vocht

  • smelt op een half hoog vuur de boter tot het meeste water verdampt is maar de boter nog wel licht van kleur is
  • zet het vuur laag, voeg het gebuild meel toe en meng met de boter
  • dit geeft een pindakaas-achtige structuur (niet kleur)
  • verdeel dat over de bodem en laat op een laag vuur in enkele minuten garen
  • dit geeft een zanderige structuur
  • voeg 2 ½ dl vocht toe en roer rustig egaal op een half hoog vuur met een houten lepel
  • laat deze massa even goed door warmen (de massa is dan nog behoorlijk dik dus pas op voor aanbranden)
  • voeg weer 2 ½ dl vocht toe en roer nogmaals egaal op een half hoog vuur
  • laat deze massa weer aan de kook komen (er verschijnen bubbels)
  • voeg nu 2 dl vocht toe en roer egaal op half hoog vuur
  • de roux heeft nu een mooie saus dikte
  • laat dit op een laag vuur 5 min. zachtjes koken
  • dit geeft 8 dl saus
  • is het teveel voor de saus die je wilt
  • halveer de hoeveelheid ingrediënten
  • of maak wel deze hoeveelheid en maak er de volgende dag een soep van (verdunnen van de roux)
  • of houd de helft als voorraad

zo heeft de saus nog geen smaak maar diverse toepassingen zijn mogelijk

gka_pan.png